Tratare afectiuni respiratorii – Statiuni balneare, cazare si tratament


Tratare afectiuni respiratorii – Statiuni balneare, cazare si tratament

Cu cat suntem mai informati cu privire la simptomele acestor afectiuni respiratorii ( astm bronsic, bronsita cronica, bronhopneumopatie cronica obstructiva, emfizem pulmonar, infectiile recurente ale tractului respirator superior, rino-sinuzite cronice, laringo-traheite cronice, …) cu atat riscurile afectiunilor respiratorii scad. In perioada de trecere de la un sezon la altul, rezistenta organismului este scazuta, sistemul imunitar avand un randament mai scazut, creandu-se un mediu propice pentru declansarea acestor tipuri de afectiuni.

Printre cauzele cele mai importante ale afectiunilor respiratorii se numara: alergia, fumatul, varsta, poluarea atmosferica, munca in conditii de poluare peste limitele admise … .

Cea mai des intalnita dintre afectiunile respiratorii este astmul , o boala care ingusteaza bronhiile, provocand dificultati in circulatia aerului atat la inspiratie cat si la expiratie. Printre simptomele cele mai des intalnite ale astmului sunt: crize de sufocare, tuse iritanta, respiratie ingreunata.

O alta alta afectiune respiratorie aproape la fel de des intalnita ( aproximatix 800.000 de romani sunt afectati de aceasta boala ) este Bronhopneumopatia obstructiva cronica ( aerul spre plamani si dinspre plamani este partial blocat ), care defapt reprezinta un grup de boli pulmonare cronice, ireversibile, care provoaca ingreunarea respiratiei. Odata cu agravarea bolii, se ingreuneaza si respiratia iar activitatile de zi cu zi sunt din ce in ce mai greu de indeplinit. Pentru aceasta boala nu exista inca tratament de vindecare, insa poate fi ameliorata si tinuta sub control. Printre simptomele cele mai des intalnite ale bronhopneumopatiei obstructive cronice sunt: tusea cronica, productia cronica de sputa, episoade repetate de bronsita acuta, respiratii scurte, situatie care se agraveaza cand apare guturaiul.

Pentru prevenirea afectiunilor respiratorii, orice persoana trebuie sa faca consultatii de specialitate alergologice si pneumologice, teste alergologice ( test respirator, digestiv si pediatric ), endoscopii bronsice.

Dintre tratamentele cele mai eficiente si mai des utilizate pentru stoparea sau tinerea sub control a efectelor afectiunilor respiratorii sunt tratamentele balneare in statiuni balneoclimaterice din Romania, care detin saline.
Înainte de începerea curei este necesara efectuarea unui examen medical premergator tratamentului, numai astfel bolnavul va beneficia de un tratament corect si adecvat de speleoterapie si climatoterapie. Metodologia de tratament difera în ceea ce priveste intervalul de timp petrecut în salina, variind de la câteva ore pâna la 16 ore – în functie de gravitatea afectiunii pe o perioada de 2-3 saptamâni. Cei mai multi medici recomanda, însa o cura prelungita (1-3 luni).

In continuare va prezentam lista statiunilor din Romania, unde se pot trata afectiuni respiratorii, precum si unitatile de cazare specifice pentru tratarea acestor afectiuni : Slanic Prahova, Praid, Turda, Cacica

Statiunea Slanic Prahova – este o staţiune balneoclimaterică care se poate lăuda cu un Munte de Sare unic în lume…
Slanic Prahova este recomandata mai ales turistilor care doresc remedierea diverselor probleme de sanatate. Izvoarele cu apa minerala din statiune, lacurile cu o concentratie mare de sare (Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor, Lacul Verde) sunt folosite pentru tratarea unor boli reumatismale degenerative si diartritice, stari posttraumatismale, boli ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, respiratorii, dermatologice si vasculare. Vechea mină de sare Unirea a fost transformata in sanatoriu, la adancimea de 210 m, în scopul tratarii bolilor respiratorii într-un microclimat de aer sarat.
Unitatile de cazare din Slanic Prahova, care dispun de baza de tratament pentru tratarea acestor afectiuni sunt: HOTEL SLANIC, Slanic Prahova, 2 stele

Statiunea Praid – se afla la 10 km de statiunea Sovata, devenita cunoscuta datorita Salinei Praid, fiind considerata una dintre cele mai mari saline din tara si din Europa. Pentru a vizita Salina Praid, accesul se face cu ajutorul unui autobuz, care parcurge un tunel de 1.500 m, dupa care se coboara 300 de trepte abrupte.
Salina este vizitata de turisti de toate categoriile de varsta (incepand de la copiii de 2 ani pana la peste 60 de ani) care au probleme cu caile respiratorii. In fiecare zi, timp de 18 zile cat dureaza tratamentul standard, pacientii coboara in salina, la o adancime de 120 m, iar timp de 4 ore, inhaleaza aerul din mina, se plimba sau fac gimnastica, sub stricta atentie a unui personal medical.
Unitatile de cazare din Praid, care faciliteaza tratarea acestor afectiuni si sunt in apropiere de Salina Praid, sunt : HOTEL PRAID, Praid, 2 stele ; PENSIUNE STEFANIA, Praid, 4 stele ; PENSIUNE MEDVEHAZ , Praid, 3 stele

Statiunea Turda – este situata in judetul Cluj, la circa 30 km sud-est de municipiul Cluj-Napoca, fiind cunoscuta datorita Salinei Turda, cu un microclimat si factori sanogeni care ofera conditii optime de aplicare in terapiile recuperatorii ale diferitelor afectiuni interne cat si in profilaxie si sanogeneza. Afecţiunile respiratorii de natura alergică sau infectoalergică cu evoluţie cronică (astm bronşic, bronşita cronică, BPCO) se pot ameliora prin cure de expunere gradată şi crescândă combinată cu sedinţe de reeducare respiratorie (gimnastică respiratorie).
Expunerea la microclimatul salinei are efecte benefice asupra căilor respiratorii la persoane cu factori de risc profesional sau de mediu (noxe, gaze, tutun etc), permiţând astfel reducerea morbidităţii.
Copiii, tinerii şi adolescenţii beneficiază de imbunatatirea functiei respiratorii favorizând cresterea si dezvoltarea cu o mai buna utilizare a oxigenului. Efortul fizic se desfasoara de asemenea in condiţii optime, putandu-se practica sporturi individuale sau colective.
Unitatile de cazare din Turda, care faciliteaza tratarea acestor afectiuni si sunt in apropiere de Salina Turda, sunt : COMPLEX CASTELUL PRINTUL VANATOR SI DRACULA, Turda, 4 stele ; PENSIUNE CASA MOTEASCA, Turda, 3 stele

Statiunea Cacica – Salina Cacica este situată în localitatea Cacica, in partea central-estica a judetului Suceava, la poalele estice ale Obcinei Mari.
Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura constantă de cca. 140C, puritatea si frumuseţea locului, recomanda salina în orice anotimp pentru relaxare şi agrement. Prin galeriile sapate manual in masivul de sare, se ajunge la adâncimea de 44m, in Grota Piticilor si in Sala de Bal, sapate manual, fara utilaje.
Unitatile de cazare din Cacica, care faciliteaza tratarea acestor afectiuni si sunt in apropiere de Salina Cacica, sunt : PENSIUNE DIVA, Cacica, 3 stele ; COMPLEX VILE IAZURILE BUCOVINEI, Cacica, 3 stele

Daca considerati ca aceasta lista este incompleta, va rugam sa ne transmiteti un comentariu in acest sens.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s